Wijziging btw op verbouwingen in 2016

De verbouwingslening kent heel wat succes. We hebben hierover op onze website al heel wat gesproken. Vooral in 2015 was er een sterke stijging in het aantal aanvragen en offertes. Toen kon er immers nog worden geprofiteerd van het oude regime. Vanaf januari 2016 werd de btw op verbouwingen immers aangepast. Hieronder vindt u een overzicht van de aanpassingen.

Welke wijziging btw op verbouwingen vanaf 2016?

Wie verbouwingen laat uitvoeren aan een woning die ouder is dan 5 jaar betaalde daarop in 2015 slecht 6% btw. De wetgeving ter zake werd echter aangepast vanaf begin 2016. De woning moet dan ouder zijn dan 10 jaar om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief van 6% btw.  Voor woningen tussen 5 en 10 jaar is de btw dus opgetrokken naar het normale tarief van 21%.

Invloed op verbouwingsleningen

Heel wat eigenaars hebben geplande verbouwingswerken nog snel in 2015 laten uitvoeren. Uiteraard heeft niet iedereen het geld daarvoor zomaar liggen. Het aantal aanvragen voor een renovatie- of verbouwingslening was in de eerste helft van 2015 dan ook sterk toegenomen. Voor de maanden april en mei liet Febelfin een stijging optekenen van respectievelijk 50% en 60% tegenover de zelfde maanden in 2014. De bouwsector zelf merkte nog geen grote stijging in het aantal uitgevoerde werken. In het najaar van 2015 was dit wel het geval. Renovatiefirma’s hadden moeite om al het werk op tijd klaar te krijgen.

Uiteenlopende tarievenWe hebben het al vaak aangegeven: de tarieven voor verbouwingsleningen lopen sterk uit elkaar. Voor persoonlijke leningen en autokredieten zitten de intrestvoeten van de verschillende kredietverstrekkers dicht in elkaars buurt. Voor verbouwingsleningen daarentegen zijn er grote verschillen. Een aantal aanbieders beschouwt een renovatielening eerder als een gewone lening op afbetaling en werkt met een intrestvoet van ongeveer 10%. Andere banken gaan scherp op de prijs en bieden voor verbouwingsleningen een speciaal tarief aan. Ook bij online aanvragen zien we grote verschillen. Goed uitkijken is dus de boodschap.

Wijziging btw op verbouwingen vanaf 2016Wij zoeken elke maand naar de goedkoopste verbouwingslening in Vlaanderen!

Welke kredietgever biedt momenteel de laagste intrestvoet voor verbouwingsleningen? Wil je weten wat de meest voordelige lening is in jouw situatie? Gebruik onze snelle zoekmodule – klik hier!