Soorten leningen

We krijgen regelmatig vragen binnen over de verschillende vormen en benamingen van leningen. Een lening op afbetaling, een autofinanciering, een hypothecaire lening, een persoonlijke lening, renovatielening, lening op handtekening, enzovoort. Heel wat soorten en types leningen. We gaan in dit artikel dieper in op de kenmerken van de lening op afbetaling.

Om de zaken even simpel voor te stellen: voor wie geld gaat lenen zijn er eigenlijk drie grote vormen van leningen. Het gaat hier uiteraard over lenen via een bank of andere erkende kredietinstelling.

  • We hebben eerst en vooral de hypothecaire lening. Bij deze vorm van lenen neemt de kredietverstrekker een hypotheek op een onroerend goed. Blijft de schuldenaar in gebreke kan het onroerend goed worden verkocht. De intrestvoet van deze lening is bij de beste op de markt. De kredietverstrekker beschikt immers over een stevige waarborg. Voor schuldenaars kan het wel interessant zijn om na een aantal jaren de hypothecaire lening te herzien.
  • Een tweede vorm van geld lenen is de verkoop op afbetaling of de financiering. In dit geval wordt het geleende geld gebruikt voor de aankoop van een roerend goed. Het gaat dan dikwijls om de aankoop van een auto, een motorhome of moto of kleinere zaken zoals een televisie, muziekinstallatie,.. De verkoop of afbetaling wordt afgesloten via een kredietmakelaar of rechtstreeks in winkel waar het goed werd gekocht (bijvoorbeeld: elektrozaak, autohandelaar,..).

Over de lening op afbetaling

  • De derde vorm van lenen is de lening op afbetaling. In dit geval gaat het niet om de aankoop van een tastbaar goed. Het kan bijvoorbeeld gaan om een lening voor een reis, een trouwfeest, een operatie,..¬† Het geld wordt ter beschikking gesteld van de aanvrager en die kan het geld besteden zoals hij of zij wilt.
  • Banken en kredietgevers vragen bij een leningsaanvraag toch dikwijls waarvoor het geld zal dienen. Dit doen ze om het risico van de aanvraag beter te kunnen inschatten.
  • Een renovatielening of verbouwingslening valt ook onder de lening op afbetaling. Het gaat voor een stuk om tastbare goederen zoals de aankoop van bouwmaterialen, behangpapier of trappen. Een groot deel van het budget wordt evenwel dikwijls besteedt aan niet tastbare dingen zoals gepresteerde arbeidsuren.
  • Een zeer specifieke variant is de lening op afbetaling met hypothecaire waarborg. In dit geval krijgt de aanvragen dus geld ter beschikking onder de vorm van een lening op afbetaling. Tegelijkertijd neemt de schuldeiser een waarborg onder de vorm van een hypotheek op een onroerend goed. Dit is de manier van werken die wordt gebruikt voor mensen die op de zwarte lijst staan en geld willen lenen.Het is enkel mogelijk voor wie op de zwarte lijst staan met eigendom om nog te lenen
  • Heel wat leningen vallen onder de lening op afbetaling. Een persoonlijke lening, renovatielening, lening voor een communiefeest, vakantielening, verhuislening,.. Het achterliggende principe is altijd het zelfde. De tarieven kunnen soms wel verschillen. Zo is het bijvoorbeeld klassiek dat er voor leningen voor verbouwingen en renovaties speciale aanbiedingen zijn in de periode van Batibouw. Er zijn online heel wat mogelijkheden om bijvoorbeeld een goedkope persoonlijke lening te vinden. Bovendien kan je gemakkelijk het maandbedrag van een lening berekenen.

Ben je op zoek naar een interessante lening? Op onze website vind je alvast heel wat info. We verwijzen je ook graag door naar websites waar je een simulatie kan doen en eventueel een online aanvraag kan indienen.


Vind met een paar klikken de juiste lening!

geldlenenblog6

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier