Renovatielening

De renovatielening kent heel wat verschillende toepassingen. Deze lening kan worden aangevraagd voor kosten die te maken hebben met de woning. Meer bepaald het verhogen van het comfort. Dit is een zeer brede omschrijving. Het is dus duidelijk dat een lenen voor renovatie een zeer ruim toepassingsgebied heeft. De lening wordt ook wel de verbouwingslening genoemd. We bespreken hieronder een aantal veelgebruikte toepassingen van de renovatiepremie. Een aantal zaken zijn zeer voor de hand liggend. Toch zal U merken dat er heel wat mogelijkheden zijn waar U misschien in eerste instantie niet aan gedacht had.

Toepassingen van de renovatielening

  • Een zware kost aan een huis is vaak het dak. Het kan hier zowel gaan om het plaatsen van dat isolatie als plaatsen van een volledig nieuw dak, bijvoorbeeld door nieuwe balken te installeren en nieuwe dakpannen te leggen.
  • Naast het dak wordt dit type van lening ook wel vaak gebruikt voor werken aan de gevel. We denken hierbij aan het opfrissen van de gevel. Het kan ook gaan om een nieuwe gevelsteen die voor de bestaande gevel wordt geplaatst.
  • De toepassing is niet beperkt tot de woning zelf. Het is perfect mogelijk om een renovatielening af te sluiten voor werken aan de achtertuin. Denken we bijvoorbeeld aan het aanleggen van een terras of het aanleggen van een nieuwe plantentuin of het opfrissen ervan.
  • Heel wat oudere woningen zijn nog niet voorzien van een dubbele beglazing. Dit is niet meer van deze tijd. Gezien de hoge energieprijzen is het eigenlijk altijd aan te raden om te gaan voor dubbele beglazing. Ook dit is een populair toepassingsgebied als het gaat over de renovatielening.
  • De werken zijn uiteraard niet beperkt tot de buitenzijde van de woning. Oudere huizen hebben vaak een badkamer die nog niet voldoet aan ons huidige om comfortniveau. De installatie van bijvoorbeeld een ruime douchecel in plaats van een bad is een typisch voorbeeld. Nu de verbouwingswerken hoeven natuurlijk niet beperkt te zijn tot het debat of de lavabo. Een volledig nieuwe badkamer installeren met nieuwe muurtegels en vloeren met een hoogwaardige afwerking is perfect mogelijk met een renovatielening.
  • Met de huidige aandacht die wordt besteed aan koken voldoet voor veel mensen de oude keuken niet meer. Heel wat renovatieleningen worden aangevraagd met als doel een nieuwe keuken te installeren. Dit inclusief alle apparatuur zoals Amerikaanse koelkast, vaatwasmachine en kookeiland met keramische platen.
  • U kan bij de bank lenen voor renovatiewerken aan de nutsvoorzieningen in huis. Denken we bijvoorbeeld aan het vervangen van de elektriciteit. Dit kan gaan van het vervangen van de zekeringskast tot het plaatsen van de meest moderne domotica. Daarnaast kan het gaan om wijzigingen of verbeteringen aan de sanitaire installatie. We denken hierbij dan aan het vervangen van de ketel van de centrale verwarming tot het plaatsen van nieuwe radiatoren.
  • Een toepassingsgebied waar eigenaars vaak niet aan denken is het plaatsen van alarmsystemen. Deze verhogen de veiligheid en werken dus ook comfortverhogend. De renovatielening lijkt hier misschien niet de juiste term maar kan dit kader perfect worden aangevraagd bij een aantal banken.
  • Bovenstaande veel voorkomende voorbeelden gaan altijd over geplande werken. Echter, het kan gebeuren dat er door bepaalde omstandigheden dringende herstellingen moeten worden uitgevoerd aan de woning. De bank zal u ook hiervoor een krediet kunnen verlenen binnen het kader van de renovatielening. Het is belangrijk om op te merken dat elke bank zijn eigen voorwaarden stelt om de renovatielening toe te kennen. Ze bepalen als het ware zelf wat ze verstaan onder lenen voor renovatie.

Renovatielening als doe-het-zelver

Bij sommige banken is het als doe-het-zelver perfect mogelijk een lening te krijgen voor de kosten die worden gedaan in het kader van de verbouwing van een eigen woning. Andere banken gaan uit van een gedetailleerd bestek van een aannemer. De renovatielening moet in dit laatste geval voldoen aan striktere voorwaarden. De bank vraagt dat vaak een gedetailleerd bestek aan de aannemer. De voorwaarden verschillen dus van bank tot bank. Het is belangrijk om dit goed na te gaan vooraleer een leningaanvraag te doen.

Het is in elk geval belangrijk om vooraf de kostprijs van de werken goed te begroten. Het is immers geen geheim dat er soms nog extra problemen opduiken tijdens het uitvoeren van de werken. Zo kan een aannemer van dakwerken bij het verwijderen van de dakpannen en het controleren van het gebinte vaststellen dat het hout in minder goede staat is dan gedacht. Grotere dakwerken dringen zich dan op. Dit brengt dan uiteraard extra kosten met zich mee. Houd hiermee zeker rekening. Ga bij het afsluiten van een renovatielening zeker niet tot op het maximum van uw budget. Zo zorgt u er niet alleen voor dat u huis of appartement wordt verfraaid maar houdt u ook uw portemonnee tevreden.

Overheidspremie bij renovatieleningen

U merkt dat sommige van bovenstaande voorbeelden een invloed kunnen hebben op uw energiefactuur. Dit is het geval bij bijvoorbeeld het plaatsen van dubbele beglazing of het beter isoleren van uw dak. In die gevallen kan u onder bepaalde voorwaarden genieten van een tussenkomst van de overheid. De laatste jaren zijn de voorwaarden een pak strenger geworden en de toegekende bedragen liggen ook lager. Wij bespreken dit op de bladzijde over de renovatiepremie. U doet er goed aan om te informeren naar de laatste stand van zaken op het moment dat u verbeteringen wilt aanbrengen aan uw woning en gaat lenen om te renoveren.

renovatielening overzichtWij zoeken elke maand naar de goedkoopste renovatielening in Vlaanderen!

Welke kredietgever biedt momenteel de laagste intrestvoet voor renovatieleningen? Wil je weten wat de meest voordelige lening is in jouw situatie? Gebruik onze snelle zoekmodule – klik hier!