De persoonlijke lening

persoonlijke leningEr zijn heel wat redenen waarom u een persoonlijke lening wilt afsluiten. Geld lenen voor een grote aankoop die U anders niet contant kan betalen. Een leuke opportuniteit of een reisje dat zich aandient. Een plotse uitgave die u niet had voorzien. In al deze gevallen is een persoonlijke lening de perfecte oplossing.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de hypothecaire lening zijn er aan de persoonlijke lening minder voorwaarden verbonden. Wanneer de bank over al u gegevens beschikt kan zij snel de kredietaanvraag beoordelen. Er zijn immers weinig aanvullende voorwaarden. Het bedrag van de persoonlijke lening wordt op uw eigen rekening overgeschreven en u kan meestal vrij over dit geld beschikken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een autolening waarbij de bank vaak rechtstreeks het bedrag overschrijft naar de rekening van de verkoper.Bij een persoonlijke lening krijgt de bank natuurlijk minder garanties tot terugbetaling. Zeker als we dit gaan vergelijken met een hypotheek of autofinanciering. Om die reden liggen de intrestvoeten ook wat hoger.Het is ook interessant om te weten dat u als particuliere consument uw lening altijd vervroegd kan terugbetalen. Dit kan eenvoudig en met geringe kosten. Geld lenen in het oude systeem betekende dat de bank nog een serieuze vergoeding kon vragen wanneer u het dossier vervroegd wou afsluiten. De bank had recht op zogenaamde wederbeleggingsintresten. Dit is sinds een aantal jaren niet meer het geval. Sluit u een financiering vervroegd af dan betaalt u enkel drie maanden intrest extra. Geld lenen onder de vorm van een persoonlijke lening wordt daardoor interessanter. Hebt u immers in de toekomst een financiële meevaller dan kan u dat geld gebruiken om de aangegane lening versneld terug te betalen.

De perfecte persoonlijke lening met de juiste info

Elke lening die u aangaat wordt in België geregistreerd in een centrale databank. Ook wanneer u geen achterstallige kredieten heeft en altijd keurig en op tijd uw persoonlijke lening terugbetaald staat u krediet genoteerd. Elke andere bank en kredietverstrekker kan deze gegevens raadplegen. Vroeger was dit niet het geval. Toen was het zo dat enkel geweten was wie er op de zogenaamde “zwarte lijst” stond. Goede betalers die niet op de zwarte lijst stonden konden soms bij verschillende banken geld lenen zonder dat deze banken daarvan op de hoogte waren. Dit is nu dus absoluut niet meer het geval. Geef dan ook altijd eerlijk en duidelijk door dat u nog andere leningen hebt uitstaan. De financiële instelling waarbij u de persoonlijke lening aanvraagt vindt dit toch terug online. Het kan een zeer slechte indruk geven als u niet de correcte informatie doorgeeft. Bovendien is het wettelijk verboden.

lening persoonlijke aanpakTot slot nog een belangrijke opmerking. Heel wat klanten staan er niet bij stil dat ook Visa kaarten en kredietkaarten van bijvoorbeeld supermarkten beschouwd worden als openstaande kredieten. Immers, wanneer u een Visa kaart hebt kan u daar een bepaald bedrag mee op te nemen. Meestal in de lijn van 1250 tot 2500 euro. Ook wanneer u geen enkel bedrag hebt open staan houdt de bank hiermee rekening. U kan immers op elk moment deze geldreserve aanspreken.Een Visa kaart wordt dus ook beschouwd als een vorm van geld lenen. Wie te veel Visa kaarten en dergelijke heeft kan het dus moeilijk krijgen om nog een aanvullende persoonlijke lening te krijgen. De financiële instelling zal u daarvan op de hoogte brengen. Meestal is het dan voldoende dat u een of meerdere van deze kaarten opzegt. Aangezien er toch geen openstaande schuld is gaat dit administratief zeer gemakkelijk. Hebt u nog een negatief saldo op een bepaalde kaart dan moet u die natuurlijk wel eerst aanzuiveren.