Lening voor renovatie

De Belg is geboren met een baksteen in de maag. Het is misschien een cliché maar toch bewijzen de vele bezoekers van Batibouw elk jaar opnieuw deze stelling.  Ook de vele aanvragen voor een lening voor renovatie onderschrijven deze stelling. Het is voor consumenten niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen een hypothecaire lening en een lening voor renovatie. Wanneer kies je welk krediet?

  • België geraakt stilaan volgebouwd. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd er naar harte lust verkaveld en gebouwd. Hypothecaire leningen waren volop in de mode. Naar een specifieke lening voor renovatie was er weinig vraag.
  • Tegenwoordig worden er minder en minder nieuwe woningen gebouwd. Bouwgrond is in sommige regio’s nog moeilijk te vinden. De prijs ervan in dus hoog. Meer en meer mensen verkiezen om een bestaande woning aan te kopen en deze op langere termijn te renoveren.
  • De aankoop van een woning gebeurt meestal met een lening. Dit onder de vorm van een hypothecair krediet. Het huis of appartement wordt door de kredietverstrekker in waarborg genomen. De intrestvoet van dergelijke lening is lager dan de die van een lening voor renovatie. Er zijn wel meer kosten aan verbonden. Je moet de notaris passeren want het krediet wordt hypothecair ingeschreven.

Intrestvoet van een lening voor renovatie

  • Een lening voor renovatie moet de notaris niet passeren. Je kan dergelijke lening vlot afsluiten zonder al te veel paperassen. Het is een vorm van een lening op afbetaling. De kredietgever neemt de woning die wordt gerenoveerd niet als waarborg. Het risico ligt dus hoger waardoor ook de intrestvoet van een lening voor renovatie hoger is dan bij een hypotheeklening.
  • Wie een woning aankoopt en al meteen grote renovatiewerken voorziet kan best het volledige bedrag lenen onder de vorm van een hypothecaire lening. Je moet toch al langs de notaris voor de aankoop van de woning zelf. Je bespaart ermee op de intrestvoet. Je geniet van de betere tarieven van de hypotheeklening.
  • Wie nadien nog renovatiewerken laat uitvoeren is best af met een specifieke lening voor renovatie. De intrestvoet is weliswaar hoger dan bij een hypotheeklening. Je bespaart echter heel wat kosten omdat er geen notaris en geen hypothecaire registratie aan de pas komen.
  • De tarieven voor dergelijke variëren onder meer volgens bedrag en looptijd. Het is moeilijk om hier zomaar een intrestvoet te geven zonder meer informatie. Bovendien heb je vaak nog de mogelijkheid om een renovatiepremie aan te vragen die de leningslast vermindert.

Een lening voor renovatie of verbouwingslening is een zeer ruim begrip. De werken die je uitvoert aan de woning zijn niet beperkt tot strikte verbouwingen of veranderingswerken. Je kan evengoed geld lenen om een tuin of terras aan te leggen of zelfs om een alarmsysteem te plaatsen. Zowat alles wat je op Batibouw vindt kan worden gefinanciërd met deze populaire lening.

Lening voor renovatie aanvragen?


Vind met een paar klikken de juiste lening!

geldlenenblog6

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier