Lening vervroegd terugbetalen

Als u geld leent wordt er met de kredietverstrekker afgesproken hoe en wanneer de terugbetalingen zullen gebeuren. Persoonlijke leningen, autoleningen, verbouwingsleningen en heel wat hypotheekleningen hebben een looptijd die vooraf vast ligt. Stel u hebt een financiële meevaller hebt en u wilt de lening vervroegd terugbetalen. Wat zijn daarvoor de voorwaarden?

Wanneer u een lening aangaat spreekt u in het contract de looptijd ervan af. U kan natuurlijk altijd een financiële meevaller hebben: een schenking of een erfenis van familie, terugkrijgen van de belastingen of een mooie som winnen met de lotto. De lening vervroegd terugbetalen is dan te overwegen. Bij de ene lening is dit interessanter dan bij de andere. We gaan hieronder verder in op de elementen die een rol spelen bij de beslissing tot al dan vervroegd terug te betalen.

Looptijd van de lening

U gaat natuurlijk geen lening vervroegd terugbetalen die bijna verlopen is. Er zijn hieraan immers kosten verbonden. Het is belangrijk om de kosten van de terugbetaling af te wegen tegen de besparing in intresten. Vooral leningen die nog een lange looptijd komen in aanmerking. Want op deze leningen zijn in de toekomst vaak nogal wat intresten verschuldigd. De looptijd van een lening hang af van een aantal factoren.

  • Het type lening. Een hypothecaire lening heeft een veel langere looptijd dan bijvoorbeeld een autolening. Ook al kost de auto zoveel als het huis.  De bank heeft bij een hypotheeklening veel betere waarborgen. Door een hypotheek op het huis te nemen is het risico op wanbetaling veel kleiner. De lening kan daardoor op een veel langere periode. Een auto daalt snel in waarde waardoor de lening veel sneller moet afgelost worden. De lening vervroegd terugbetalen komt voor, al kan het wel.
  • Het bedrag van de lening. Hoe hoger het bedrag dat wordt geleerd, hoe langer de mogelijke looptijd ervan. Er zijn wettelijke maximale looptijden vastgelegd voor de verschillende soorten leningen.
  • Hoeveel inkomen u hebt. Hoe korter de looptijd van een lening hoe hoger het bedrag dat maandelijks betaald moet worden. U kan dan wel voorstander zijn van een lening op korte termijn maar kan u deze ook terugbetalen? Door de looptijd langer te maken vermindert het maandbedrag.

Welke Lening vervroegd terugbetalen

Bij leningen die u als particuliere consument aangaat bent u goed beschermd. De lening vervroegd terugbetalen behoort altijd tot de mogelijkheden. Dit geldt voor alle courante vormen van geld lenen:

  • persoonlijke leningen
  • hypotheekleningen
  • autoleningen
  • leningen voor mobilhomes
  •  renovatieleningen
  • verbouwingsleningen

De lening vervroegd terugbetalen betekent natuurlijk wel dat de kredietgever recht heeft op een vergoeding. Het totale bedrag dat u dient terug te betalen bestaat uit twee elementen: Er is eerst en vooral het nog openstaande kapitaal. Dit is het deel van het geleende geld dat nog moet terugbetaald worden. Daarbij rekent de bank nog de intrest van de komende drie maanden. Deze regeling is er alleen voor particuliere leningen. Een lening vervroegd terugbetalen die is aangegaan in het kader van een beroepsactiviteit valt hier niet onder.


Vind met een paar klikken de juiste lening!

geldlenenblog6

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier