Hypotheek voor verbouwingswerken

Verbouwen is het nieuwe bouwen. Zoals we al in andere artikelen aangaven is renovatie of verbouwing helemaal in. Het is voor verbouwers niet altijd duidelijk hoe je dit het best betaalt. Neem je een renovatielening of een hypotheek voor verbouwingswerken? We komen in deze post even terug op de voornaamste verschillen tussen beide leningen.

Wie beslist om zijn of haar woning te gaan renoveren zal daarvoor vaak geld lenen. Je kan de werken financieren met een renovatielening of met een hypotheek voor verbouwingswerken. Ze hebben in dit geval allebei betrekking op de woning maar zijn toch verschillend van aard. We maken hieronder even een kleine vergelijking van de beide leningsvormen. Je vindt op onze website heel wat gedetailleerde informatie terug, zowel over de hypotheeklening voor aankoop als over de hypotheek voor verbouwingswerken.

Hypotheek voor verbouwingswerken: kenmerken

Met een hypotheek voor verbouwingswerken wordt de woning als waarborg genomen. Dit betekent dat de risico’s voor de kredietgever beperkt zijn. De intrestvoet is daarom zeer voordelig.

Er is echter ook een nadeel aan verbonden. De lening moet hypothecair worden ingeschreven wat heel wat extra kosten met zich meebrengt. Het dossier moet bij de notaris passeren wat een snelle afhandeling en uitbetaling niet mogelijk maakt.

Renovatielening: kenmerken

  • Een renovatielening is een vorm van lening op afbetaling. Dit betekent dat je net als bij een autolening of persoonlijke lening een snelle goedkeuring krijgt in je dossier.
  • Je kan je aanvraag gewoon online doen. Wordt de lening goedgekeurd beschik je vlug over het geld. Bovendien zijn er geen extra kosten. De afhandeling gaat snel en zonder veel heen en weer geloop.
  • In tegenstelling tot de hypotheek voor verbouwingswerken wordt de woning niet als onderpand genomen. Dit betekent dat de intrestvoet van een renovatie- of verbouwingslening ook hoger zal zijn.

Waarvoor kiezen?

Om de beste en goedkoopste lening te kiezen moet je de twee leningsvormen dus tegen elkaar afwegen. De hypotheeklening voor verbouwingswerken heeft een lagere intrestvoet maar leidt tot heel wat extra dossier- en notariskosten. Een gewone verbouwingslening (als lening op afbetaling) heeft een hogere intrestvoet maar daar is alles inbegrepen in het JPK (jaarlijks kostenpercentage). Er zijn dus in dit tweede geval geen extra’s waar je rekening mee moet houden.

Kom je er zelf niet uit met je berekeningen vraag je best deskundig advies aan een gespecialiseerde kredietverstrekker of makelaar. De juiste lening begint immers met het juiste advies.


Vind met een paar klikken de juiste lening!

geldlenenblog6

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier