Hypothecaire lening

hypothecaire-leningEen eigen huis of een eigen appartement kost natuurlijk veel geld. Het is maar weinigen gegeven om dit contant te kunnen betalen. Gelukkig kunnen we bij een bankinstelling terecht om aan voordelige voorwaarden een gepast krediet te krijgen. Geld lenen voor een eigen woning is een van de meest gebruikte vormen van financiering. Een belangrijk aspect bij een hypothecaire lening is natuurlijk het belastingvoordeel. Dit wordt door de overheid geregeld via de woonbonus. Wij houden U op de hoogte over de laatste stand van zaken op de webpagina over de woonbonus.
Er zijn een paar grote verschillen tussen een hypothecaire lening en andere vormen van lenen. Het bedrag van de lening is meestal een stuk groter. De bank neemt dan ook meer risico en wil zich hiertegen indekken. Wanneer u dus geld gaat lenen om een woning aan te schaffen zal de bank het betreffende onroerende goed in onderpand nemen.Dit wil zeggen dat als er betalingsproblemen opduiken de bank het recht heeft om uw huis of appartement te verkopen en daarmee de nog openstaande schuld af te lossen. De hypothecaire lening die u afsluit wordt daarom geregistreerd via de notaris. Zo kunnen alle andere kredietinstellingen altijd ogenblikkelijk zien dat er op uw woning al een hypotheek rust.

lenen woningNaast het feit dat het bedrag dat u leent om hoger is en dat er een hypothecaire inschrijving nodig is zijn er nog verschillen met andere vormen van lenen. Er wordt ook een schuldsaldoverzekering geëist. Dit betekent dat bij overlijden de openstaande schuld wordt overgenomen door de verzekeringsmaatschappij. U merkt het. Geld lenen voor een woning is een serieuze stap en er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Er komt heel wat meer voorbereiding en papierwerk bij kijken. Dit is geen slechte zaak. Op het moment dat de bank uw krediet aanvragen beoordeeld heeft zij alle elementen op tafel leggen een de financiële instelling weet bovendien dat zij over heel wat garanties beschikt mocht er in de nabije of verre toekomst niet mislopen. Zoals aangegeven kan de bank haar hypotheek rechten laten spreken. Bovendien kan ze onder bepaalde voorwaarden ook terugvallen op de schuldsaldoverzekering.De tarieven voor een hypothecaire lening liggen merkelijk lager dan de gangbare tarieven voor bijvoorbeeld een auto lening, een persoonlijke lening of renovatie lening. Deze laatste lening heeft ook betrekking op uw huis. Wanneer u van plan bent om te gaan renoveren in uw woning kan u geld lenen om dit te bekostigen. Dit is echter geen hypothecaire lening want deze schuld wordt niet ingeschreven in het hypotheekkantoor. Verschillende banken hanteren verschillende criteria om uw dossier te beoordelen. Daarom is het mogelijk dat uw dossier goedgekeurd wordt bij een bank maar niet bij een andere. Bovendien kan dit ook invloed hebben op de voorgestelde interestvoet. U kijkt dus best even rond en doet informele aanvraag bij een drietal banken. Geld lenen voor een woning neemt dus heel wat voorbereiding in beslag maar het is het zeker waard om te kunnen profiteren van de voordelen van een eigen stekje.

Intrestvoet bij een hypothecaire lening

hypothecair-krediet-leningBelangrijk bij de hypothecaire lening is natuurlijk de keuze tussen een vaste of variabele interestvoet. Beiden hebben hun voor en nadelen en alleen de toekomst kan uitwijzen of u hierbij de juiste keuze hebt gemaakt. Zoals elders op deze site al is aangegeven kan het zeer verleidelijk zijn om te kiezen voor een variabele interestvoet. De eerste vijf jaar betaalt u bijvoorbeeld een pak minder intrest dan bij een hypothecaire lening met vaste interestvoet.De valkuil is echter dat de intresten op langere termijn hoog zouden kunnen oplopen. Zo hoog zelfs dat het maandelijkse bedrag boven uw budget komt. Het moet wel gezegd zijn dat de meeste banken in dat geval de mogelijkheid bieden om de looptijd van de lening te verlengen. Zo blijft het maandbedrag toch ongeveer op hetzelfde niveau. De duurtijd van de hypothecaire lening wordt dan uiteraard wel met enige tijd verlengd. Dit kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Voor wie een lening met vaste rentevoet heeft aangegaan kan het interessant zijn om na te gaan of het de moeite loont om de lening te herzien.