Lenen via een privépersoon

Een lening afsluiten gebeurt in de meeste gevallen via een bank of andere kredietinstelling. Dit is veruit de meest gebruikte methode om geld te lenen. Wettelijk is het ook perfect mogelijk dat twee personen onderling geld lenen zonder dat er een bank of andere erkende kredietinstelling aan te pas komt. Het is daarbij belangrijk dat er duidelijk wordt aangegeven wat de voorwaarden van de lening zijn.

Een geschreven bewijs dat alle kenmerken verbonden aan de lening weergeeft. Het gaat dan om elementen zoals:

  • Over welk geleend bedrag gaat het?
  • Wat zijn de terugbetalingsmodaliteiten?
  • Hoeveel bedraagt de intrestvoet?
  • Wat is de looptijd van de lening?
  • Wordt de lening in één keer terugbetaald of met tussentijdse terugbetalingen?
  • Moet er wekelijks, maandelijks, jaarlijks worden terugbetaald?

Allemaal zaken die belangrijk zijn wanneer je kiest om zonder bank een lening aan te gaan of te verstrekken. Er kan tijdens de duur van de overeenkomst immers altijd een kink in de kabel komen waardoor de relatie tussen de geldschieter en de persoon die leent op een laag pitje komt te staan. Het is dan goed om te kunnen teruggrijpen naar een duidelijke geschreven overeenkomst.

Het is in dit kader ook belangrijk om op te merken dat het gebrek aan een geschreven bewijs twijfel kan doen opwerken over het feit of het al dan niet over een lening gaat. Wanneer iemand geld overmaakt op de rekening van een ander gaat het immers niet altijd over geld lenen. Het kan evengoed gaan om een schenking of een voorschot voor een aankoop. Het is dus van het grootste belang dat je altijd duidelijk kan bewijzen dat het geld dat je aan iemand overmaakt een lening is. Een geschreven en ondertekende overeenkomst is dus een prima begin van bewijs.

Vooraleer bij een privépersoon te lenen kan het interessant zijn om ook eens na te gaan of je niet een stuk van het bedrag kan proberen te sparen. Meer hierover vind je op de pagina lenen of sparen?

Wil je nagaan of je een lening kan krijgen bij een erkende bank of kredietverstrekker? Gebruik dan onderstaande zoekmodule? Zo weet je meteen welke lening best past bij jouw situatie.


Vind met een paar klikken de juiste lening!

beste hypothecaire lening

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier