Banken strenger voor hypotheken

Lenen voor een eigen huis is nog altijd relatief goedkoop. Dat zet veel mensen er toe aan om te kiezen om een eigen woning aan te kopen. Banken zelf zijn ook vragende partij: de hypotheeklening is een interessante manier om nieuwe klanten aan te trekken en aan zich te binden.

Met de bankencrisis in gedachten heeft de Nationale Bank deze week een waarschuwing uitgestuurd. Banken moeten voorzichtiger zijn in het toekennen van hypothecaire leningen.

Concreet betekent dit dat de Nationale bank vraagt dat de ontlener 20% eigen middelen inbrengt. Op dit moment is het al zo dat heel wat jongeren hulp krijgen van familie om een huis aan te kopen. Dit zal dan nog meer het geval zijn.

De Nationale Bank wil het banksysteem beter wapenen tegen een nieuwe crisis. Als een schuldenaar van een hypotheeklening deze niet meer kan afbetalen kan de bank overgaan tot gedwongen verkoop van de woning. Als de waarde van de huizen zou dalen loopt de bank het risico dat ze hun volledige kapitaal niet zouden terugkrijgen.

Wat als je zelf geen 20% kan inbrengen?

Niet iedereen kan rekenen op familie of beschikt over een stevige spaarpot. Betekent dit dan je geen woning kan aankopen als je zelf geen 20% kan inbrengen? Toch wel. Het zal alleen zo zijn dat banken het hogere risico zullen verrekenen in de prijs van de lening. Met andere woorden: je zal nog wel een lening kunnen krijgen. De intrestvoet zal echter hoger zijn als je geen 20% zelf kan inbrengen.