Autolening herzien

Er wordt tegenwoordig heel wat aandacht besteed aan het herzien van leningen. De interesten staan historisch laag waardoor heel wat klanten overwegen om hun hypothecair krediet te herzien. Een vraag waar u minder snel een antwoord op vind gaat over de autokredieten. Is een autolening herzien interessant? Er spelen daarbij wel een aantal zaken een rol. We zetten de voornaamste overwegingen voor u op een rijtje. Zo weet U meteen waarmee U rekening moet houden als U wilt uw autolening herzien.

Is een autolening herzien haalbaar qua kosten?

Een autolening herzien betekent eerst en vooral het huidige krediet beëindigen. Sommige consumenten denken nog altijd ze een lening niet zomaar kunnen stopzetten. Een lening vervroegd afsluiten was vroeger inderdaad niet evident. Uiteraard hebt u altijd het recht om een lening versneld af te betalen. Het gaat om een overeenkomst tussen u en de bank en het is altijd mogelijk om een contract te verbreken. Vanzelfsprekend zijn hier kosten aan verbonden.

  • Tot een aantal jaren geleden hadden de banken het recht om u een zogenaamde ‘wederbeleggingsvergoeding’ aan te rekenen. Een autolening vervroegd afsluiten betekent dat de bank heel wat intresten misloopt en banken hadden de gewoonte en het recht om dit door te rekenen aan de klant. Dit kon leiden tot vrij absurde situaties. Stel u even voor: U gaat een autolening aan voor 10.000 euro. Na een tweetal maanden wilt u de autolening herzien en besluit U de oude lening op te zeggen. Voor de bank geen probleem, maar u was wel gebonden om ogenblikkelijk ongeveer 13.000 euro terug te betalen. De bank vroeg het openstaande kapitaal terug maar eiste ook alle intresten op ze in de toekomst zouden ontvangen. Dit systeem maakte het natuurlijk niet erg aantrekkelijk om een autolening te herzien. Gelukkig heeft de wetgever dit aangepast.
  • Als U nu een lening vervroegd afsluit betaalt u gewoon het uitstaande kapitaal terug en daar bovenop de intresten van de drie komende maanden. Als u bij het afsluiten van de autolening een aflossingstabel hebt ontvangen kan u dit gemakkelijk zelf uitrekenen. Zo weet u hoeveel u moet terugbetalen voor de oude lening. Dit is alvast de eerste stap als U wilt uw autolening herzien.

  • De bank kan nog een beperkte kost aanrekenen voor het afsluiten van het dossier. Dit hangt af van bank tot bank. U doet er dus goed aan om de kleine lettertjes van uw autolening even na te lezen. Dit staat er vast en zeker in vermeldt.

Hoe gemakkelijk kan U een autolening herzien?

  • Bij een autolening herzien spelen nog wel een aantal andere factoren een rol. De leeftijd van de wagen is belangrijk. De intrestvoeten verschillen immers voor nieuwe en tweedehands wagens. Hebt u bijvoorbeeld drie jaar geleden een nieuwe auto gekocht dan zal die nu geherfinancierd worden aan de tarieven van een tweedehandse. Wanneer een auto wordt beschouwd als een tweedehandswagen hangt af van bank tot bank.Voor sommige kredietinstellingen is een wagen van één jaar al een occasie, voor anderen gaat dit tot drie jaar. Krijg je een weigering bij een bepaalde bank kijk dan eens na of een andere bank soms andere criteria hanteert.
  • Bij een autolening heeft de bank niet dezelfde zekerheden als bij een hypothecaire krediet. Een huis houdt over het algemeen zijn waarde, een auto niet. Als uw financiële situatie er in de laatste jaren is op achteruit gegaan is het niet zeker dat u een nieuwe lening krijgt aan voordelige voorwaarden. Een autolening herzien is dan niet interessant.

Waar het voor hypothecaire leningen vrij gemakkelijk is om een algemene regel te formuleren is dit voor een autolening herzien niet zo eenvoudig. Bij een hypotheek is een renteverschil van 1% voldoende om winst te maken op de herziening van de lening. Bij een autokrediet moet dit echt dossier per dossier bekeken worden. Al kunnen we wel stellen dat het in veel gevallen mogelijk is om winst te maken met de herziening van een autolening.


Vind met een paar klikken de juiste lening!

geldlenenblog6

Gebruik onze snelle zoekmodule en vind de juiste lening.
klik hier